Mergaitiški pokalbiai: Margarita intymios higienos prausiklio apžvalga ir keli svarbūs patarimai

Intymi higiena labai delikati tema, todėl šis įrašas skirtas tik merginoms. Noriu su jumis, mielosios pasidalinti gydytojos - ginekologės patarimais ir papasakoti apie šiuo metu naudojamą intymios higienos prausiklį.

Nuotrauka skolinta iš čia



Nesenai teko apsilankyti pas labai malonią gydytoją - ginekologę, pavardės neminėsiu :) Apskritai, vizitai pas ginekologus, kad ir profilaktiniai, nebūna malonūs. Šį kartą gydytoja man skyrė beveik visą valandą ir be jokių komercinių paskatų, be jokių šališkumų, visiškai paprastai ir išsamiai papasakojo apie intymios higienos priežiūrą.

Apskritai, tokios temos Lietuvoje dar tabu. Dažniausiai susirūpinusios intymių vietelių priežiūra, tiek jaunos merginos, tiek vyresnės moterys, vadovaujasi principu VBP tai yra - Viena Boba Pasakė... Arba prisiskaito komerciniais tikslais užsakytų straipsnių, kurie skatina vartojimą ir dažnai visiškai neatspindi tiesos. O pakalbėti ir pasikonsultuoti su ginekologu ne tik kad nedrąsu, tačiau didžiulis procentas lietuvaičių šio gydytojo kabinetus aplenkia per kilometrą (bent tol, kol išties neprispiria rimtesnė bėda).

Tai, ką papasakosiu šiandieną, galbūt jau žinote ar kažkur girdėjote, tad tiesiog praleiskite tas tiesas, kurios jums jau gerai pažįstamos, arba laikykite tai kaip priminimą. Taigi, ką naujo sužinojau ir kokios senos tiesos buvo patvirtintos ginekologo kabinete:

  1. Kelnaitės. Reiktų dėvėti medvilnines apatines kelnaites, jas būtina skalbti 60°C temperatūroje (jokiu būdu ne žemesnėje). Derėtų kiek įmanoma rečiau dėvėti kelnaites su juostele, nes jos sudaro idealų kelią bakterijoms iš išangės nukeliauti į makštį. Sintetinės kelnaitės nėra geras pasirinkimas, mat jos neleidžia odai kvėpuoti, negali sugerti prakaito ir sukuria idealią (šiltą ir drėgną) terpę daugintis bakterijoms.
  2. Rūbai. Nailono pėdkelnės ir ankštos kelnės besitrindamos į odą ją sudirgina, gali kilti alerginių reakcijų intymiose vietose.
  3. Higieniniai įklotai ir tamponai. turėtų būti naudojami kiek įmanoma iš natūralesnių medžiagų ir tik reikalui esant. Be to būtina juos keisti laiku. Apskritai, reikia vengti higienos priemonių su kvapniosiomis medžiagomis. O va kasdienius higieninius įklotus gydytoja - ginekologė rekomenduoja apskritai pamiršti ir nenaudoti - jie neleidžia odai tinkamai kvėpuoti ir sukuria drėgną ir šiltą terpę. Tokia aplinka pažeidžia apsauginį rūgščių sluoksnį ir skatina infekcines ligas.
  4. Tualetinis popierius ir drėgnos servetėlės. Gydytoja pataria: drėgnos servetėlės ar kvapnus tualetinis popierius nėra tinkamas. Reiktų rinktis minkštą, mažai medienos skaidulų turintį popierių ir vengti drėgnų intymios higienos servetėlių. Nereikia pamiršti, jog valytis derėtų iš priekio link nugaros, kad bakterijos iš išangės nepatektų į makštį.
  5. Plaukų šalinimas intymiose vietose. Norint pakoreguoti, pašalinti intymios vietos plaukelius juos reiktų kaskart skusti tik nauju, geriausia vienkartiniu skustuvu. Būtinai skuskite pagal plaukų augimo kryptį ir tik gerai sušlapintus vandeniu plaukus. Gydytoja visiškai nepritaria tos vietelės plaukų depiliavimui, šalinimui vašku, kirpimui elektrine mašinėle, sausam skutimui. O jei jūsų plaukeliai linkę įaugti, gydytoja apskritai rekomenduoja jų neskusti, o tiesiog patrumpinti ir apkarpyti žirklutėmis.
  6. Lytiniai santykiai. Tikriausiai puikiai žinote, kad prieš ir po lytinių santykių būtina abiems partneriams gerai apsiprausti lytinius organus.
  7. Vanduo. Rekomenduojama vengti šių dalykų: baseino (kai padidėjęs jautrumas chlorui arba kamuoja intymios bėdos), sėdėti ant šilto drėgno pagrindo, vengti viešų pirčių, ilgai maudytis vonioje. Jei visgi norisi, reikia iš karto po vandens procedūrų nusivilkti maudymosi kostiumėlį, apsiprausti ir nusivalyti sausu, švariu rankšluosčiu. Jokiu būdu nebandykite nukreipti srovės į makštį, geriausia lytinius organus plauti leidžiant srovę iš viršaus žemyn.
  8. Rankšluosčiai. Rekomenduojama intymiai higienai naudoti atskirą rankšluostį kiekvienam šeimos nariui arba rinktis vienkartines šluostes. Lytinius organus kas kartą apsiprausus nusausinti vis kitu, švariu rankšluosčiu. Panaudotus rankšluosčius skalbti bent 60°C  temperatūroje, atskirai nuo kitų skalbinių.
  9. Intymios vietos valymas. Gydytoja ginekologė griežtai grūmoja šiuo klausimu ne tik man, bet ir daugumai savo pacienčių, vis primindama: 
  • vengti šarminių muilų (nors internete gausu informacijos, kad būtent tokiu derėtų naudotis rūpinantis intymia vieta), 
  • nenaudoti drėgnų servetėlių (išskyrus tuos atvejus, kai esama kelionėje ir apsiprausti nėra kur),
  • jokiu būdu nenaudoti dušo želių ar kitų prausiklių, kurių sudėtyje yra agresyvių ploviklių, putojimą sukeliančių priemonių ar žalingų ingredientų,
  • lytinius organus plauti tik rankomis - jokių kempinių ir plaušinių naudoti negalima, nuo trynimo gali kilti alerginės reakcijos, paaštrėti arba sukilti infekcijos,
  • plauti tik išorinius lytinius organus: vulvą, vaginalines lūpas, zoną apie klitorių ir zoną apie išangę. Idealiausia lytinius organus (vandeniu) plauti kas kartą po naudojimosi tualetu, tačiau 1 apsiprausimo per dieną pilnai pakaks, kol bus laikomasi visų higienos taisyklių;
  • gydytoja iš darbinės patirties pataria, mielosios, venkite bet kokių (kad ir ekologiškų, kad ir super duper švelnių) intymios higienos prausiklių. Idealiausia jūsų vietelės priežiūra yra šiltas vanduo, ranka apsiprausimui ir švarus rankšluostis! Intymios higienos prausiklį ji pataria naudoti tik labai labai prireikus. Kadangi asmeniškai tokį prausiklį naudojau daug metų kasdien, paprašiau papasakoti plačiau... 
Viskas labai paprasta: moteriškių lytiniai organai sudaro vieną, vieningą sistemą ir jas vienija natūrali, subalansuota savaiminio išsivalymo ir apsaugos sistema. Sveikoje makštyje gyvena pieno rūgšties bakterijos (laktobacilos), kurios gamina pieno rūgštį ir sukuria makštyje rūgštinę terpę (pH apie 4,0). Ligas sukeliantiems mikroorganizmams tokia terpė nėra palanki ir joje bakterijos praktiškai negali daugintis. Išorinių lytinių organų odoje taip pat gyvena natūrali mikroflora, o pati oda, būdama iš lipidų ir skystį surišančių medžiagų sudaro apsauginį sluoksnį, kuris yra rūgščios pH (5.0 - 5,5) - tai apsauginis odos rūgščių sluoksnis. Kai šis sluoksnis yra pažeidžiamas, oda iš lėto jį atnaujina, bet iki tol, gali lengvai atsirasti odos sudirgimo požymių ir apsigyventi bei dauginti infekcinių ligų sukėlėjai. Tam, kad užtikrinti natūralią apsaugą, nepakeisti jos pH pusiausvyros rekomenduojama naudoti tik tyrą vandenį, kuris taip pat apsaugos nuo dažnai pasitaikančios moterų problemos - makšties sausumo, sukeliančio diskomfortą.
Iš viso to seka dar vienas gydytojos patarimas:

10. Venkite perdėtos higienos intymiose vietose. Pernelyg intensyvi ir pernelyg kruopšti lytinių organų priežiūra sutrikdys natūralią apsauginę funkciją, išplaus apsauginį rūgščių sluoksnį, sutrikdys natūralų pH. Jokiu būdu nesivaikykite madų ir neskalaukite makšties tiesiogine srove arba švirkštu, venkite bet kokių aerozolių, priemonių su kvapais, saikingai apsiprauskite - 1 karto pakaks.

Iš esmės daugiau ar mažiau papasakojau viską ką sužinojau. Prašau šią informaciją laikyti patariamojo pobūdžio ir geriau pasikonsultuoti su savo gydytoju - ginekologu, gerai? O dabar apie tai, ką aš tiek ilgai dariau blogai - intymios higienos negalima prausti prausikliu, na bent derėtų jo vengti ir prieš vartojimą gerai ištirti sudėtines dalis bei atsargiai pasirinkti...


Produktas: MARGARITA intymios higienos prausiklis su alavijais
Intimate hygiene Wash with aloe vera
Gamintojas: "Biok Laboratorija". Pagaminta Lietuvoje
Paskirtis: pasirūpinti asmens higiena
Tinkamas tipas: visiems
Labiausiai patiko: ant gaminio pakuotės nurodyta, iki kada produktas tinkamas vartoti
Tūris: 300 ml
Kaina*: 2,10 € (7,25 Lt)
Kur galima įsigyti: praktiškai visur: prekybos centrų kosmetikos skyriuose, kosmetikos parduotuvėse, vaistinėse
Įvertinimas: 5 - 6 / 10

Ką žada gamintojas: „Margarita" intymios higienos prausiklis pagamintas iš švelnių augalinės kilmės plaunamųjų medžiagų, papildytas alavijų ekstraktu, kuris gydo uždegimus bei drėkina odą. Priemonė švelniai plauna, netrikdo natūralaus odos pH, suteikia gaivumo jausmą. Tinka naudoti kasdien. Dermatologų patikrinta.


Intymios higienos prausiklio pakuotė yra labai panaši, o gal geriau sakyti identiška šios kompanijos skystų muilų pakuotėms. Baltos spalvos buteliukas su užsukama pompa, kuri paprastai ir patogiai dozuoja gaminį. Margaritos produkto averso etiketė skaidri, "švari", tai yra, neperkrauta informacija, piešiniais, akies nerėžia ryškios spalvos. Reverse pateikiama visa pagrindinė informacija ir, kas man labai patiko, nurodyta data, iki kurios produktas tinkamiausias vartoti. Šaunuoliai! Mano nuomone tai sveikintinas žingsnis.

Intymios higienos prausiklio kvapas šiek tiek primena alavijus, tačiau lygiai taip pat jaučiasi, kad kvapas turi sintetinių priemaišų. Tiesą pasakius, intymiai higienai mieliau rinkčiausi bekvapius produktus.

Konsistencija. Skaidrios spalvos produktas yra želinės konsistencijos. 


Sudėtis: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Aloe Barbadensis Leaf, Sodium Chloride, Castoryl Maleate, Parfum, Disodium EDTA, Citric Acid, Propylene Glycol, 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane.

Man nepatinka šios priemonės sudėtis: intymiai higienai skirtos priemonės turėtų būti nepriekaištingos sudėties. Šiuo atveju:
  • 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane - yra toksiškas ingredientas, gali sukelti vėžį 
  • Propylene glycol - yra klampumo reguliavimo medžiaga. Ji gali erzinti akis, tad manau visiškai netinkama intymiai higienai;
  • Parfum - kvepalų ir kvapniųjų dalių sudėtis viename ar kitame produkte laikoma komercine paslaptimi, todėl jų pavojingumo išsiaiškinti neįmanoma;
  • Coamidopropyl Betaine - ingredientas sukelia putas. Tačiau jame dažnai pasitaiko pavojingų priemaišų;
  • Sodium Laureth Sulfate - sudaro putas. Tačiau šis ingredientas be abejonės sausina odą. Tokio ingrediento prie savo jautriausios zonos nenoriu.


Poveikis. Šį intymios higienos prausiklį naudoju vis rečiau. Iš tiesų, tokia priemonė nėra būtina vonios kambaryje. Apskritai, po pokalbio su gydytoja susimąsčiau, kad tokios priemonės yra sukurtos vartojimo skatinimui, bet visiškai nebūtinos mūsų organizmams.

Intymios higienos prausiklis, bent iki tol, kol nepatyrinėjau sudėties aprodė kaip vidutinis produktas, tiesa, man visada įtartinai sintetinis ir per stiprus atrodė kvapas. Be to, niekaip nesuprantu, kodėl būdamas švelnus produktas jis stipriai degino skutimosi metu įpjautą odos ruoželį? Ir kodėl turėdamas drėkinti jis šiek tiek sausino mano odą?

Tačiau reikia paminėti ir privalumus: po prausimosi su šiuo produktu, intymios vietos jautėsi tikrai gerokai gaivesnės ir švaresnės, tačiau kokia kaina? Ir kokie pakitimai ilgalaikio naudojimo metu gali atsirasti?


REZIUMĖ. Oi, kiek daug visko šiame įraše reziumuoti... gal trumpai? Po pokalbio su ginekologu man atsivėrė akys: nusprendžiau, kad:
  1. intymios higienos prausiklio buteliukas mano vonioje keisis kartą į metus (atrodo tiek galioja ši priemonė) ir po metų nebaigtas keliaus į šiukšlių dėžę... 
  2. Tada pirksiu kitą. Ieškosiu kaip įmanoma natūralesnio prausiklio, kuris neturės SLS (putojimą suteikiančių medžiagų), agresyvių ploviklių, kenksmingų medžiagų ir žinoma bus bekvapis;
  3. Intymios higienos prausiklį naudosiu tik išskirtiniais atvejais: leisiu savo organizmui natūraliai apsisaugoti nuo mikroorganizmų, žinoma su vandens pagalba ir laikantis gydytojos rekomendacijų.
Bet kuriuo atveju, jokiu būdu nebepirksiu Margarita intymios higienos prausiklio su alavijais, mat produkto sudėtis tokioms jautrioms vietoms netinkama, saugumo neprideda sintetiniai kvapai, o sausinimas nekelia pasitikėjimo.




Ačiū, kad skaitote,
Gražios dienos,
Gėlėta kosmetinė

* nurodyta gaminio kaina tik orientacinė. Visada galima rasti gaminio akcijas, per kurias produktus galite įsigyti pigiau. Taip pat, nenurodau jums galutinės, aukščiausios kainos, kadangi neturiu galimybės palyginti visų produkto pardavimo vietų.

Komentarai

  1. Žiauriai įdomus įrašas! labai išsamus ir naudingas... suglumau, nes šį prausiklį ankščiau naudojau... Neveltui pakeičiau kitu. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už komentarą, Neringa :) Smagu, kad patiko ir buvo įdomu.
      Labai ilgai galvojau, ar tokia tema būtų aktuali, tad labai smagu, kad naudinga :)

      Šis prausiklis tikrai nekoks, manau rizikuoti ant savo kūno, ypač tokių vietelių neverta.:)

      Panaikinti
  2. Ačiū už išsamiai pateiktą aktualią temą, nes daugelis merginų, moterų šią temą kažkodėl laiko tabu, o taip tikrai neturėtų būti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa, tokios temos turėtų būti visiškai normalios ir priimtimos. Tik viskam sava vieta, o grožio tinklaraštyje tokiai temai manau tinkama vieta :) Prieš kelias dienas sulaukiau keletos laiškų, kad nagrinėju ir rašau apie nepriimtinas, nepatogias ir gėdingas temas. Tačiau tai neturi būti tabu. Jei kam nors kuklu apie tai kalbėti - kalbėti nebūtina, komentuoti taip pat. O jei nepatogu tokias temas matyti, skaityti irgi niekas neverčia.... Tad tik po gauto laiško supratau, kad Lietuvoje kažkodėl tai vis dar labai nejauki ir gėdinga tema.

      Panaikinti

Rašyti komentarą