Kai kūdikius kamuoja pilvuko negerumai: diegliai, pūtimas ir kitos žarnyno bėdos

Diegliai kūdikiui yra vienas sunkiausių laikotarpių tiek mamai, tiek jos mažyliui. Nuolatinį rėkimą, skausmą ir rietimąsi dažnai lydi dujos ir vidurių pūtimas, skausmingas ir sunkus tuštinimąsis. Atrodo, kad prasidėjus diegliukų priepuoliui kūdikio neįmanoma nuraminti.

Per porą savo mažylio gyvenimo mėnesių mes jau radome būdus ir priemones, kurios padeda apmalšinti diegliukų sukeltą skausmą ir palengvinti priepuolius. Todėl šiandien noriu pasidalinti keliais būdais, kurie mums padeda pasijusti geriau.




Kas yra diegliai? Iš kur jie atsiranda? Kiek trunka?
Nors priežasčių, galimai darančių įtaką dieglių atsiradimui gali būti begalės, tad niekas tiksliai negali pasakyti, dėl ko diegliai atsiranda ir kodėl taip pat staigiai dingsta. Spėjama, jog pagrindinė priežastis gali būti dar jaunas, nesusiformavęs žarnynas ir dujų kaupimąsis, tačiau vėlgi, tai tik galbūt viena iš priežasčių.

Diegliukus visiškai nesunku atpažinti, tačiau galutinę diagnozę jūsų mažliui turi patvirtinti tik gydytojas, po kūdikio apžiūros ir jūsų nupasakotų požymių. Diegliai pasireiškia keliais požymiais, kurių ryškiausias yra nuolatinis verksmas, kurio nepavyksta nuraminti, net kai naujagimis sotus, sausas ir atrodo visiškai sveikas. Vaiko rankos ir kojos staiga įsitempia, susispaudžia kumščiai, išsiriečia nugara, dažnai atlošiama galva; vaikas kojas lenkia prie pilvo, tuomet staigiai išsitiesia. Veidukas būna perkreiptas skausmo, burna plačiai išžiota. Praverkęs ir išsekęs kūdikis užmiega tačiau neilgam - vėl prasideda nepaliaujamo verkimo ir rietimosi priepuolis.

Paprastai diegliukus galima atpažinti ir iš specifinio laiko: jie prasideda ir baigiasi daugmaž panašiu laiku ir dažniausiai trumka 2-3 valandas. Kūdikius diegliukai kamuoja nuo pirmų savaičių po gimimo, dažniausiai baigiasi sulaukus 3 mėnesių, nors būna, kad trunka ir ilgiau. Sklando mitai, kad diegliai dažniau kamuoja berniukus nei mergaites, tačiau gydytojai sutaria , kad kūdikio lytis visiškai neturi įtakos dieglių buvimui ar nebuvimui. Ir taip, yra laimingų mamų ir jų vaikų, kurių diegliai visiškai nekamuoja.

Prevencinės priemonės diegliams išvengti
Nors dieglių priežastys iki šiol neaiškios, ir jiems atsiradus jų neišsigydysite, (galite tik apmalšinti) tol, kol jie patys nedings, tačiau yra kelios prevencinės priemonės, kurios gali apsaugoti nuo dieglių atsiradimo, o jiems atsiradus palengvinti dieglių intensyvumą.

- koreguoti maitinančios mamos mitybą dažnai kūdikiai sunegaluoja kai maitinanti mama suvalgo ką netinkamo. Derėtų stebėti situaciją ir kūdikio reakciją po suvalgomo maisto bei vengti netinkamo. Čia geriausiai jus pakonsultuos jus prižiūrinti gydytoja;

- pakeisti mišinuką dažnai mišinuku maitinamiems vaikams netinka vienas ar kitas mišinukas, Kartais kūdikiai netoleruoja geležimi ar laktoze praturtintų mišinių. Suprantama čia irgi geriausia būtų atlikti specialius tyrimus. Visgi, paekspermentuoti keičiant mišinį taip pat galima, svarbu savarankiškai nenuspręsti, kad vaikutis netoleruoja vieno ar kito dalyko. Tam reikalingi tyrimai;

- leisti dažniau atsirūgti Viena iš dieglių priežasčių būna, kai kūdikis valgydamas godžiai ryja ir prisiryja per daug oro. Tokiu atveju, įtarus, kad tai gali būti diegliukų paūmėjimo priežastis, reiktų maitinant leisti dažniau atsirūgti. Tiesiog kelis kartus valgant išimti buteliuką ar krūtį ir pakelti atsirūgti; atsirūgus duoti vėl valgyti. Čia gali pagelbėti ir specialūs buteliukai, kurie skirti naudoti apsisaugant nuo diegliukų - ieškokite "Anti-Colic" (mes pirkom Tommee Tippee, tačiau yra ir kitų firmų buteliukai nuo dieglių);

- kuo dažniau leisti kūdikiui būti ramiai spėjama, kad dieglius gali paaštrinti pernelyg didelė kūdikio stimuliacija ir nuovargis. Leiskite mažyliui kuo daugiau pailsėti, sukurkite jam ramią aplinką.

Kas padeda per dieglių priepuolį?
Nors diegliukų negalima visiškai išgydyti ar pašalinti, tačiau yra būdų, kurie gali palengvinti diegliukų sukeltus skausmus ir apmalšinti priepuolio intensyvumą:

COLINOX vaistukai diegliukams malšinti
- lašiukai nuo diegliukų
Mes įsigijome ir visą laiką naudojame "Colinox" lašiukus nuo diegliukų. Jų tikrai yra daug ir įvairiausių firmų, pasirinkti rasite iš ko. Pirmiausia reikia atsiminti, kad lašiukai neišgydys nuo dieglių, jų nepanaikins, tik apmalšins kūdikio skausmą ir diskomforto jausmą. Žinant, kada maždaug prasideda priepuolis, prieš jį galima sulašinti reikiamą dozę į skystą gėrimą, mūsų atveju tai visuomet buvo mišinukas .
Colinox yra skirtas su vidurių pūtimu susijusių dieglių gydymui. Galima naudoti ir kai reikia trumpinti skrandžio išsituštinimo laiką. Produktas tinkamas naudoti tik 30 dienų ir galima jį duoti 2-4 kartus per parą.

BABY COMPLI FLORA gerosios bakterijos

- gerosios bakterijos
Dar viena pagalbinė priemonė mums gerosios bakterijos. Jos papildo virškinimo sistemą gerosiomis bakterijomis, padeda virškinti maistą ir neleidžia jam užsistovėti žarnyne. Naudojant gerąsias bakterijas reiktų nusiteikti, kad sauskelnes teks keisti gerokai dažniau, o ir kūdikis, po jų naudojimo išalksta greičiau.
Gerosios bakterijos paprastai galioja 30 dienų. Mes naudojome Baby CompliFlora, kurio pagrindą sudaro pieno rūgšties bakterijos ir alyvuogių aliejus. Būtent šio duodamos tik kartą per parą, kūdikiams dozuojant po 5 lašus. Juos galima naudoti tiek su mišiniu, tiek su vandeniu, pienu, sultimis ar jogurtu (jei kūdikis juos jau valgo/ geria). Tiesa, mums gydytoja rekomendavo gerąsias bakterijas naudoti tik 3 savaites ir paskui daryti pertrauką. Mes paprasčiausiai sunaudojome buteliuką ir planavome bent 3 savaites jų neduodi, o paskui stebint situaciją nuspręsti, ar dar reikalingos.

FASHY vyšnių kauliukų pagalvėlė "Briedžiukas"

- pilvuko šildymas
Mes šildydome vyšnių kauliukų pagalvėlę ir ją dedame ant pilvuko, apklojame. Sušilęs mažylio pilvukas labai greitai palengvėja, skausmai sumažėja ir jis galiausiai ramiai užmiega. Tokių šildomų pagalvėlių yra kelių rūšių: grikių lukštų, vynuogių kauliukų, rapsų ir vyšnių kauliukų. Nežinau kuri geriausia? Dėl rapsų - pabijojome kvapo, mat vyšnių kauliukų pagalvę pašildžius jaučiamas kauliukų kvapas. Grikių, pagalvojome kad gali trumpai išlaikyti šilumą. Tačiau kiek žinau, visos veikia puikiai. Mūsų pagalvė šilumą išlaiko iki 2 valandų, ko visai pakanka išgyventi vieną dieglių priepuolį. Apskritai, pagalvė daro stebuklus. Galbūt tiktų ir vandens šildyklė, tačiau joje labai sunku sureguliuoti tinkamą kūdikio kūneliui temperatūrą.

- masažas
Vienas iš efektvesnių būdų yra masažuoti pilvo sritį ranka sukamaisiais judesiais pagal laikrodžio rodyklę. O jei įtariate, kad negalavimai susiję su pilvuko pūtimu, imkitės kojyčių: lenkite jas prie pilvo ir atgal kelis kartus. Tiek pilvo masažai tiek kojyčių turi būti atliekami nei pernelyg švelniai, netinka ir pernelyg stiprūs, staigūs judesiai.

- supimas
Ritmingai supkite kūdikį tuo pačiu tempu. Jokiu būdu nekratykite ir nepurtykite. Suraskite mažyliui tinkantį rimtą ir supimo kryptį, kuri jį ramina.

- pozų keitimas
Atrasti patogią poziciją supant kūdikį labai svarbu: paguldykite ant vienos rankos, kitos, išbandykite panešiojimą po kambarius stačiomis (prilaikant galvytę). Mums per dieglius tinka guldymas ant mamos pilvo, na o visuomet puikiai suveikia guldymas ant mamos kojų: patogiai,pusiau sėdomis įsitaisau lovoje, suglaustus kelius šiek tiek pakeliu (raskite patogų kūdikiui pakėlimo lygį, ne per stačiai ir ne per žemai). Kūdikio galvą dedu tarp kelėnų, tikrai pajausite, kur tiksliai jam patogiau, o pėdas remiu sau į pilvą, tuomet belieka užkloti ir ritmingai švytuoti keliais į dešinę ir kairę pusę taip supant kūdikį. Maniškį ši poza visuomet tinka. Galite pabandyti ir pasiguldžius kūdikį ant rankų paspyruokliuoti savo kūnu aukštyn ir žemyn.

- muzika ir garsai
Išbandykite įvairius garsus ir įvairią muziką. Dažnai kūdikius raminanti muzika yra tinkamiausia.
Mamos džiaugiasi, kai joms padeda "White Noise" garsai, kuriems priklauso radijo šnypštimas, nepagavus jokios stoties; plaukų džiovintuvo garsai, dulkių siurblys, gartraukis, vėjo ošimas, lietaus ir pan...



Mums baltasis triukšmas netinka ir nepatinka ne tik dieglių metu, bet ir apskritai bet kuriuo metu, tačiau idealiai tinka klasikinė muzika (mažyliui labai patinka Betovenas ir Šopenas, o Mocartas ne), pianino, pučiamųjų muzika, švelnios lopšinės bei įvairūs paukščių gamtoje garsai:



Variantų, kas gali patikti ir nuraminti yra daug, reikia ieškoti ir bandyti to, kuris padės jūsų nerimstančiam mažyliui.

- guldymas ant pilvo
Mažyliui labai padeda mamos ar tėčio kūno šiluma: mažylį reiktų pasiguldyti ant savo pilvo, kad jo pilvukas liestųsi prie jūsų (nusirengti nebūtina), galvą geriausia dėti ant krūtinės. Apskritai, guldymas ant pilvuko stiprina pilvo sienelės raumenis, dėl kurių palengvėja žarnų judesiai ir diegliai silpnėja. Geriausia tai daryti prieš kiekvieną maitinimą, kaip prevencinę priemonę, tačiau nepakenks, jei išbandysite ir dieglių metu.

- stiprus suvystymas
Stipriai suvystytas kūdikis mažiau blaškosi ir lengviau praeina skausmai. Visgi, gydytojai nėra vieningi šiuo klausimu, nes jei diegliai kyla dėl pilvo pūtimo, atvirkščiai, reiktų leisti mažyliui laisvai judėti, kad palengvėtų dujų pasišalinimas.

- sudominkite daiktais
Pabandykite kūdikio dėmesį nukreipti barškučiais ar žaislais, parodykite kažką, kuo jis domisi ar kas jam patinka. Dėmesio nukreipimas galbūt nebus ilgas palengvėjimas tarp verkimų, bet nors trumpam bus akimirka tylos tarp nepaliaujamo verkimo.

- maudymas
Šiltas vanduo ir maudynės atpalaiduoja mažylio raumenis, mažina įsitempimą.

ARBATOS: HIPP arbatos nuo pirmos gyvenimo savaitės (geltona su anyžiais, ramunėlėmis, pankoliais ir kmynais, mėlyna - pankolių)
HOLLE arbata

- arbatos
Arbatos gali ne tik būti gera prevencinė dieglių priemonė, bet ir sumažinti skausmą. Idealiausiai tam tinka pankolių arbatėlė, jei tik jūsų mažylis ją gers. Maniškis visas arbatas spjauna lauk, ir kiek kartų daviau, visad raukosi, o ką išgeria, nenuryja, viską išpila per lūpos kraštą.

- važiuokite automobiliu
Kai nesugebate mažylio nuraminti, sodinkite jį į jo amžiui tinkančią automobilio kėdutę, saugiai pritvirtinkite ir važiuokite. Nesvarbu kur, tiesiog važiuokite mašina, tai padės nusiraminti ir galiausiai užmigdys mažylį.

- duokite čiulptuką
Jei nesate iš mamų, nusistačiusių prieš čiulptuką, duokite jį kūdikiui diegliukų metu, čiulpimas padės nusiraminti.


Būdų nuraminti kūdikį dieglių metu gali būti begalės, ne tik tie, kuriuos išvardijau. Iš esmės nesvarbu, kas jums tinka, svarbu padeda apmalšinti mažylio kančias. Suprantama, nepaliaujamas, kelių valandų verkimas gali išvesti iš kantrybės, tačiau išlikite ramios, o jei susitvardyti nepavyksta, paprašykite artimųjų pagalbos, bent tol, kol nurimsite. Jūsų mažylis puikiai jaučia jūsų emocijas, todėl geriausia, jei dieglių metu būsite rami.
Bandykite įvarius būdus, kol surasite jums tinkamiausią, o jei niekas nepadeda, nepamirškite, kad dieglius išgyvena praktiškai visi kūdikiai ir galiausiai, jie netruks amžinai. Daugumai naujagimių jie taip, kaip staiga atsirado, taip ir staigiai dingsta, dažniausiai sulaukus trijų ar keturių mėnesių.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Įraše minėtų priemonių orientacinės kainos:

1. COLINOX lašiukai nuo dieglių (pirkau Eurovaistinėje) 10,06 EUR
2. BABY COMPLI FLORA gerosios bakterijos (Eurovaistinė) 11,80 EUR
3. FASHY vyšnių kauliukų pagalvėlė (pirkau Hiperfarma, bet ten šiuo metu nėra, galima rasti Assorti, Baby market) 7,99 EUR
4. HIPP žolelių arbata ir HIPP pankolių arbata nuo 1 savaitės (Eurovaistinė) kiekviena po 2,55 EUR
5. HOLLE arbata (Eurovaistinė) 4,21 EUR




Ačiū, kad skaitote,
Kantrybės ir saldaus, ramaus miegelio mažiausiesiems, jums linki Gėlėta kosmetinė

Komentarai