Perskaičiau: Olesia Žuravliova "Atrask save: makiažo paslaptys iš profesionalo lūpų"

"Moters grožis - tarsi įstabaus skonio patiekalo receptas, sudėtas iš įvairiausių ingredientų bei prieskonių... Kartais makiažas yra pagrindinis moters išvaizdos ingredientas, o kartais tik švelnus prieskonis. Kartais jis būna aštrus, kartais saldus. Svarbu sukurti individualumą, o receptas kiekvienai moteriai vis kitoks... <..> 
Būk atvira pokyčiams ir nebijok kaskart atskleisti savyje ką nors naujo - būk drąsi, romantiška, velniškai seksuali, optimistiškai nusiteikusi..."
(Citata. Iš knygos)

Aš niekad nesimokiau makiažo iš profesionalių knygų, o lankyti makiažo kursai vargu ar verti "makiažo kursų" pavadinimo. Nors paauglystėje, prieš daugiau nei dešimtmetį makiažo kursai nebuvo itin populiarūs, o tie, kurie buvo, buvo skirti profesionalams ir labai brangūs... Nežinau, ar youtub'as tada jau egzistavo Lietuvoje, bet vienintelis makiažo mokytojas buvo žurnalų iškarpos ir mergaitiški pasišnabždėjimai apie tai, kaip galima padaryti vieną ar kitą bruožą ryškesnį, arba kas iš viso turėtų būti naudojama makiaže. Keista, bet tuo metu pakako tiek nedaug... O viskas, ką moku šiandien atėjo su ilgamete praktika, ieškojimais, klaidomis ir asmeniniais pasisekimais. 

Lietuvoje atsiradus Olesia knygai apie makiažą aš ilgai nedvejojau ir nusipirkau, galbūt kažko nežinau? Galbūt kažką darau ne taip? O gal kažko dar nemoku? Ir savaime suprantama, labai smalsu, kaip pateikta knyga ir kokio lygio makiažo menas knygoje pristatomas.


Tad aš šį kartą per daug neišsiplėsdama papasakosiu apie knygelę. Kas nežinote ir nepažįstate, Olesia yra visažistė ir makiažo ir įvaizdžio mokyklos savininkė. Jos mokyklą galima rasti Klaipėdos senamiestyje, centrinėje gatvėje (anksčiau buvo Turgaus aikštėje, pernai persikėlė į Tiltų gatvę). Olesia organizuoja makiažo kursus, moko merginas tiek makiažo sau, tiek veda profesionalaus makiažo pamokas. Aš žiauriai norėčiau apsilankyti jos kursuose ir gyvai pamatyti, kaip organizuojamos pamokos, kiek naujo galima išmokti, bet deja, deja, kol kas galiu tik pasvajoti... Na, o daugiau apie šią mano akiai nepaprastai gražią moterį galite paskaityti knygos gale: ten rasite visą autorės biografiją ir istoriją, kaip mintis tapo kūnu, tiksliau makiažas - pragyvenimo šaltiniu.


Kas man pirmiausia krinta į akis yra nepaprastai gražios, kokybiškos fotografijos. Už jas reikia dėkoti fotografui Ilja Sivakovui. Iš tiesų makiažo profesionalumas ir nuotraukų kokybė ilgiau prikausto žvilgsnį prie nuotraukų. Dėl kai kurių fotografijų suabejojau, ar tai tikrai visažistės darbas, ar visa tai pagrąžinta Photoshop programėle? Kad ir kaip ten būtų, nuotraukos iš tiesų puikios, į kai kurias žiūriu su pavydu ir noriu pasidažyti būtent taip, ir ne kitaip :) Vizualiai akiai knyga "skani", o nedidelis formatas labai patogus.


Knygoje radau viską, kas reikalinga nuo pačios pradžios: apie odos tipą, dekoratyvinės kosmetikos rūšis, makiažo šepetėlius, veido bruožų identifikavimą, spalvų derinimą, akių, veido bei lūpų makiažus, apvedimus aplink akis (mano Achilo kulnas), makiažo rūšis (kam kada koks makiažas daromas) bei keliolika makiažų knygos gale, kurie pateikiami žingsnis po žingsnio. 


Prieš įsigyjant knygą, ji man atrodė iš tiesų labai naudingas dalykas, ypatingai tobulinant savo silpnąsias vietas. Bet turiu nuvilti tas, kurios dažosi jau senokai ir pačios atrado tai, kas joms tinka - knyga jums tikrai bus bevertė, mat ji parašyta pagrindų lygio, nuo pačių pirmųjų žingsnių, nuo sprendimo, iki rezultato. 

Nors aš atradau įdomios informacijos, kaip nustatyti veido formą, nes maniškė niekada netilpo į jokius rėmus... Man aktualu buvo ir akių tipo nustatymas bei akių pavedimai. Iki šiol negaliu susidraugauti su akių kontūrų priemonėmis ir nesuprantu, ar aš niekaip negaliu įgusti, ar man paprasčiausiai akių kontūras netinka? Tikėjausi, kad knyga atsakys į mano klausimą, tačiau dabar vietoj to, jog abejoju savo įgūdžiais, imu manyti, kad kontūras netinkamas mano akių tipui, akių užkritimo lygiui ir akių formai...


Knygoje galima rasti nemažai schemų, tačiau dauguma jų puikiai žinomos, ir nors gana aiškios, šiandien suprantu, kad vizualiai, žiūrint į nuotraukas nėra taip jau lengva paveikslėliu perteikti makiažo schemas... Jos tikrai neblogos: man patiko šios, nors ir puikiai žinomos, dūminio makiažo schemos (žr. paveikslėlį viršuje).


Apskritai knyga lengvai ir greitai "skaitoma", jei tik tokio lygio knygas galima skaityti. Manau tokias knygas reikia skaityti ne tik tai, kas parašyta, tačiau ir iš karto analizuoti savo situaciją ir derinti bei žiūrėti, ar tai tau tinka, ar tai galima pritaikyti sau. Glaustas ir aiškus stilius neleidžia pasinerti į ilgesnius išvedžiojimus: juos rasite tik keliose knygos vietose, o ir jie bus gana trumpi ir paprasti, kasdieniški, jaučiamas ir saikingas autorės pozityvumas ir optimizmas. Rašymo stilius patiks mėgstančioms konkretumą. 


Mano nuomone, knyga yra puikus, trumpas, glaustas ir aiškiai suprantamas makiažo elementorius, kuriame galima rasti nemažai bazinės, pagrindinės informacijos, kaip atrasti tai, kas tinka konkrečiam veido tipui, konkrečiai veido, akių spalvai. Kaip koreguoti savo bruožus ir kaip patobulinti esamus, kad ir gamtos dovanotus, trūkumus. 

Galiausiai aš noriu pabrėžti, kad knyga bus labai naudinga makiažo pasaulio naujokėms, kurios dar neperėjo mokymosi iš savo klaidų kelio. Ar tokį kelią teks eiti toms, kurios skaitys knygą? Žinoma, visos mokomės tik iš savo klaidų, iš jų išeina pačios geriausios pamokos... Tik tikriausiai tas kelias su tokia knyga bus gerokai lengvesnis ir gerokai spartesnis. Na o tos, kurios jau gerą dešimtmetį naudoja makiažo šepetėlius ir įrankius, knygoje ras mažai ką naudingo. (Nebent jums reikalinga namie turėti makiažo meno ABC). Pradmenų lygio makiažo knygos puslapius verčiant vieną po kito supranti, kad tą jau žinai, aną girdėjai, o tą išmokai. Tad aš drąsiai rekomenduoju jaunoms merginoms, kurios tik pradėjo atrasti makiažą, galbūt tiks jaunesnei sesei ar pusseserei ir taps jos kelių ateinančių metų, didžiųjų atradimų laikotarpio, biblija. 


Ir galiausiai, tiesiog negaliu nesutikti su viena, man labai patikusia autorės mintimi:
"Svarbiausia pažinti save: kokios mūsų akys, lūpos, veido oda ir kt. Nepamirškime, kad kiekviena esame unikali ir be galo graži moteris. <...> Visiškai normalu, kad akys šiek tiek asimetriškos, o nosis ne maža ir siaura, galbūt viena apdovanota idealiu veidu, kita vešliais plaukais, dar kita džiaugiasi putliomis lūpomis. Jeigu įžvelgiame kokių nors mažų trūkumų, nereiškia, kad esame negražios. Patikėkite manimi, vidinio grožio niekas neužgoš. Jeigu jūs pati nuoširdžiai jausitės patraukli, pasitikinti savimi, pasaulis jums šypsosis."
(Citata. Iš knygos)

Leidykla: Obuolys
Leidimo metai: 2016
Puslapių: 317
Pirkau: Pegasas knygyne
Kainavo: 13,99 EUR




Ačiū, kad skaitote,

Pasitikėkite savimi ir spinduliuokite grožiu,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai