Apie stebuklų stebuklą aliejų pasaulyje - arbatmedžio eterinį aliejų

Tikriausiai vienas populiariausių eterinių aliejų, apskritai rinkoje, yra levandų eterinis aliejus, tačiau jam mažai kuo populiarumu nusileidžia arbatmedžio eterinis aliejus. Jis vertinamas pasaulyje daugumos moterų, o populiariumas kyla tiesiog žaibiškai.

Apie populiarųjį arbatmedžio aliejų sklando mitai ir gandai, neva jis tinkamas tik riebiai odai, arba, kad jis sausina - tokie mitai mane ilgam atbaidė nuo šio aliejaus įsigijimo. Galiausiai jį įsigijau savo mažyliui naudoti peršalus (taip, arbatmedis tinkamas kūdikiams dar neturintiems metukų, aišku, imantis atsargumo priemonių ir pasižiūrint ar nekyla alergija), na, o galiausiai, pradėjau ieškoti informacijos, kur dar aliejus gali būti naudojamas ir ar galiu aš, normalios/ sausos odos savininkė jį naudoti. Taigi, šis įrašas apie aliejų, jo panaudojimo galimybes ir keletas receptų, tinkamų, net jei neturite riebios ar mišrios veido odos.


Nuotrauka iš ČIA

Kas yra arbatmedžio aliejus?
Arbatmedžio augalas neturi visiškai nieko bendro su giminingu žodžiu 'arbata'. Tokį pavadinimą augalui 1770 m. suteikė James Cook, pastebėjęs, kaip vietiniai Austalijos gyventojai iš augalo verda stipraus aromato arbatą. Arbatmedis auga Australijoje, Malaizijoje, tačiau būdamas nelepus augalas jis lengvai prisitaiko prie oro sąlygų ir gali būti auginamas daugumoje šalių. Arbatmedžio augalas, kurį botanikai vadina Melaleuca alternifolia yra mirtinių šeimos medis arba kartais – krūmas, plona žieve padengtas medžio kamienas išauga iki 7 metrų. Apskritai, eteriniai aliejai yra išgaunami iš bet kurių augalo dalių, kurios turi aromatinių medžiagų, tai žiedų, šaknų, žievės, lapų, vaisių, medienos ar žolės, priklausomai nuo augalo. Tai bene vienas vertingiausių aromatinių medžių, pasižymintis priešuždegiminiu poveikiu, turintis antiseptinių bei antivirusinių savybių. Arbatmedžio aliejus dauguma atvejų naudojamas išoriškai, ir tiesą sakant, aš bijočiau bandyti jį gerti ar maišyti į kažkokius mišinius, skirtus skrandukui. Tikriausiai tam reiktų specialisto konsultacijos, ir be jos, nerekomenduoju - atsargiai!

Prieš naudojimą:
Būtina pasitikrinti, ar nesate alergiška aliejui, bei jo mišiniams su arbatmedžiu. Tai kaip visuomet, prieš testuojat naujas priemones, aliejumi ar jo mišiniu reiktų pasitepti nedidelį odos plotą aliejumi ir stebėti, ar nekyla reakcija, neberia, nerausta, neniežti... Arbatmedžio aliejus stiprus, jeigu dirgina natūralus aliejus, jį galima maišyti su augaliniu aliejumi (pavyzdžiui kokosų, jojobos, ar kitu turimu). Tuomet vėl pakartoti alergijos testą, o jei vistiek dirgina, galima mažinti eterinio aliejaus koncentraciją, arba, jis jums tiesiog netinka. 😌

Nuotrauka iš ČIA

Arbatmedžio panaudojimo galimybės:

  1. Kovoti su akne ir spuogais. Ant veido odos kaupiasi daugybė nešvarumų ir bakterijų, tačiau kai kurios, kai ir visur, ant mūsų kūno odos, yra reikalingos. Tačiau aknę sukelianti bakerija visikai nepageidaujamas dalykas. Arbatmedžio aliejus įsiskverbia į poras, atlaisvina susikaupusius aliejus ir nešvarumus. Čia rekomenduojama naudoti arbatmedžio aliejaus ir kokosų aliejaus mišinį ir jį dengti su kosmetiniu krapštuku (pirštai ant odos gali atnešti papildomų nešvarumų). Aš pati niekad nebuvau susidūrusi su akne, tačiau vieną kitą pavienį spuogelį patepu arbatmedžio aliejumi ir pastebiu, kaip greitai jis nuramina odos paraudimą, o po kelių dienų spuogelis susileidžia ir dingsta. Tad man asmeniškai šitas būdas puikiai veikia.
  2. Pasigaminti burnos skalavimo skystį. Arbatmedžio aliejus kovoja su negeru burnos kvapu bei veikia burnos ertmę antibakteriškai, tad iš esmės, kovoja su bakterijų, sukeliančių nemalonų kvapą disbalansu. Tam galima stiklinėje vandens sumaišyti 2 lašelius arbatmedžio aliejaus ir 1 lašelį pipirmėčių eterinio aliejaus. Man šitas metodas puikiai veikia, o ir burnos ertmė atrodo ilgam atgaivinama, nebejaučiu nemalonaus skonio ir kvapo. Aišku didžiausias klausimas ar negriaužia burnos ertmės? Negriaužia, gal dėl to, kad aliejaus pakankamai mažai ir pagrindą vistiek sudaro vanduo.
  3. Palengvinti vabzdžių įkandimo sukeltus skausmus ir niežulį. Įtapšnojant į odą (skiestą su kokoso aliejumi arba gryną) arbatmedžio aliejų į vabzdžių sukąstą oda pastebima, kad parausimas tampa gerokai mažesnis, skausmas ne toks intensyvus, o ir žaizdelė pakankamai geria dezinfekuojama. Įdomu, reikės pabandyti vasaros metu.
  4. Pasigaminti dezodorantą. Prakaito kvapas iš esmės atsiranda dėl bakterijų dauginimosi prakaituojančiose kūno vietose. Kadangi arbatmedis kovoja su bakterijomis, jis puikiai tinka kovai su nemaloniu kūno kvapu ir prakaitavimu.
  5. Gydyti smulkius įpjovimus ir dezinfekuoti žaizdeles. Arbatmedžio aliejumi (grynu arba jo mišiniu) reiktų patepti nuplautas žaizdeles 1-2 kartus dienoje. Galima ir šiek tiek aliejaus įlašinti į pleistriuką, ir užklijuoti tiesiai ant žaizdelės.
  6. Kovoti su grybeliu. Aš grybelio neturiu, tačiau radau nemažai informacijos apie tai, kad arbatmedžio aliejumi galima išgyti nagų grybelį, tiesa, naudojant reguliariai ir pakankamai ilgą laiką.
  7. Kovoti su peršalimu. Keli būdai kovoti su peršalimu, naudojant arbatmedžio aliejų: 1) įlašinti arbatmedžio aliejaus į vonią ir nusimaudyti joje. Tokia vonia padės kovoti tik pajutus pirmus peršalimo simtomus, karšti garai padės kvėpavimo takams. 2) patrinti lašiuku aliejaus kiekvieną kojos padą, apsiauti kojines ir keliauti miegoti - tai paskatins pėdų kraujotaką. 3) puodą vandens užkaisti su keliais lašiukais arbatmedžio aliejaus - užsidengus antklode, pakvėpuoti garai. Šitas būdas labai greitai atvers užsikimšusią nosį, lengvina kosulį ir palengvins krūtinės skausmus. Tik reiktų pasiimti nosinaitę lendant kvėpuoti su karštais garais - nosis garantuotai bėgs. 4) jei skauda gerklė - į vandens stiklinę įlašinkite aliejaus ir pagargaliuokite. Toks mišinys palengvins gerklės skausmą.
  8. Pasigaminti rankų dezinfekuojančią želė.  Sumaišykite alijošiaus želė (būna pirkti parduotuvėse) su arbatmedžio eteriniu aliejumi, galima pridėti levandų, česnakų eterinio ir lazdyno riešutų aliejų.
  9. Atbaidyti parazitus. Parazitai, tarakonai ir kiti gyviai nemėgsta arbatmedžio aliejaus kvapo. Į purkštuvą su vandeniu įlašinkite aliejaus, suplakite ir apipurkškite duris, grindų plintusus, grindų plyšelius. Tiesa, nemanau kad šitas būdas veiks tiems, kurie turi naminių gyvūnų - mano katinui labai nepatinka arbatmedžio kvapas.
  10. Pasigaminkite daugiafunkcinio valiklio. Vėlgi, labai paprasta:20-25 lašai eterinio aliejaus maišomi su 1/4 stiklinės vandens ir 1/2 stiklinės acto. Reiktų atsiminti, kad aliejus nesimaišo su vandeniu, todėl prieš kiekvieną naudojimą skystį reiktų supurtyti. Juo galima valyti įvairius paviršius - man patinka šitą purškiklį naudoti virtuvėje - atrodo, kad stalviršiai puikiai nuvalomi, naudoju ir šaldytuvui, mikrobangei valyti (orkaitei man per silpnas) - po valymo šiuo mišiniu nejaučiu jokių nemalonių kvapų.
  11. Dezodoruoti/ pakvėpinti/ pašalinti įvairių paviršių kvapus. Visų pirma kambario - įlašinus kelis lašus į garų lempą, kambarys prisipildys maloniai gaivaus kvapo. Pašalinti šiukšlinės kvapus: sumaišykite 1 stiklinę kepimo sodos su pusę šaukštelio arbatmedžio aliejaus. gauta pudra pabarstykite šiukšlinę - dings nemalonūs kvapai. Aliejumi galima atgaivinti skalbimo mašinos kvapą - tarkim skalbėte kažką, kas kvepia ne itin maloniai ir atrodo visa mašina pritaukė nemalonaus kvapo? Įlašinkite 10 lašelių į tuščią būgną ir pajunkite mašiną su karšta temperatūra - visi nemalonūs kvapai dings. Lygiai taip pat galite atvaiginti savo spintos kvapus - užlašinkite aliejaus ant skiautės ar medžiaginės pagalvėlės ir padėkite į spintą.
  12. Sumažinti raumenų skausmą. Įlašinkite eterinio arbatmedžio aliejaus į neutralų masažo ar kokį skystą aliejų- paprašykite masažo su tokiu mišiniu - pajausite kaip greitai atsilapaiduoja raumenys. Taip pat, eterinio aliejaus galima įlašinti į vonios druską ir pasiruošti atpalaiduojančią vonią. 
  13. Pašalinti makiažą. Sumaišykite 1/4 stiklinės kanolos aliejaus su 10 lašų arbatmedžio aliejaus, gerai viską suplakite. Mišiniu valykite makiažą, o po tokio valiklio būtina nuskalauti odą šiltu vandenuku. Pati šio būdo nebandžiau, bet manau išbandysiu, smalsu. Nors iš esmės, beveik bet koks aliejus puikiai šalina makiažą, todėl nemanau, kad čia būtų didelis stebuklas, galbūt tiek, kad toks makiažo valiklis suteiktų veidui gaivumo ir švaros pojūtį.
  14. Nagų odelėms minkštinti. Mišinys, sumaišytas iš 1 arbatinio šaukštelio jojobo aliejaus, 1 a.š. avokado aliejaus, 10 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus ir 10 lašų levandų aliejaus minkština odeles, palengvina nagų odelių įtrūkimo skausmus, neleidžia joms išsausėti ir trūkinėti. 
  15. Padeda išvengti pleiskanų. Šampūnai, kuriami su arbatmedžio aliejumi padeda niežtinčiai, išsausėjusiai galvos oda. Šampūną su arbatmedžiais galima pasigaminti ir pačioms, tereikia įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus į nedidelį kiekį mėgstamo šampūno.
  16. Gerina kraujotaką. Naudojamas esant venų varikozei, karpoms, artritui, egzemai, hemorojui gydyti. Tiesa, geriau naudoti kosmetinį aliejų, kur arbatmedžių eterinis aliejus sudaro 50% mišinio.
  17. Aromaterapijai - nuo nervingumo ir nuovargio. Eterinis arbatmedžio aliejus mažina nuovargį, suteikia jėgų, ramina suirzimą. Tereikia ant nosinaitės užlašinti kelis lašelius ir pakvėpuoti - kaip mat nuotaika pakils, atsiras jėgų.
  18. Gyvūnams. Veterinai rekomenduoja arbatmedžio aliejumi įtrinti gvvūno kailį, siekiant panaikinti parazitus ir blusas.
  19. Plaukams. Sumaišytas su kitais aliejais (3-4 š. aliejaus ir 2-4 lašai arbatmedžio), arbatmedis drėkina plaukus, gerina kraujo cirkuliaciją, skatina jų augimą. Mišiniu reiktų įtrinti plaukų šaknis, palaikyti kelias valandas ir paskui išplauti įprastai.
Nuotrauka iš ČIA

Visa krūva įvairiausių aliejaus panaudojimo būdų, ir tai aišku ne viskas - yra daug daugiau, tačiau suradau įdomiausius, įvairiausius ir jais norėjau pasidalinti. Ką konkrečiai naudoju aš? Arbatmedžių eterinis aliejus mano namuose naudojamas kovai su peršalimu, gydant pavienius spuogelius, tepu ant nedidelių žaizdelių. Esu pasidariusi valiklio su aliejumi ir actu; lašinu aliejaus į aromatinę lempą ir taip gaivinu namus. Tačiau ateityje pabandysiu ir makiažą valytis ir noriu bandyti išvalyti skalbimo mašiną su aliejumi, gal nepakenktų ir indaplovei? 

Tad, nors ir nenaudoju savo veido odai, tiek daug, tačiau turiu pasakyti, kad jau dabar radau įvairių panaudojimo galimybių, na o toms, kurios turi akne, spuogelius - aš rekomenduoju būtinai išbandyti. Ar odą sausina? Taip, turiu pastebėti, kad šioks toks sausumas atsiranda, tačiau juk aliejaus nenaudoju visiškai visam veidui, todėl aš nieko prieš, kad oda aplink spuogelį pasausės. Tad, manau verta išbandyti, arbatmedžio aliejus, palyginus su kitais aliejais yra nebrangus, o galbūt jis jums taps nepakeičiamu ne tik grožio, namų bet ir sveikatos draugu.





Ačiū, kad skaitote,

Gražaus sekmadienio vakaro,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai