Kalbame vaikiškomis temomis: apie pirmųjų, pieninių dantukų priežiūrą.

Aš tikrai žinau, kad tinklaraštį skaito ne tik merginos, besidominčios grožiu, tačiau ir mamytės, kurioms aktualu vaikiškos temos. Tokių pastaruoju metu bloge labai sumažėjo, nors keista, kad jų populiarumas tik nežymiai nusileidžia makiažo temoms. Mane gana ilgai drąskė prieštaravimai - rašyti vaikiškomis temomis ar ne, tiesą sakant, aš nesu apsisprendusi iki šiol - viena vertus blogas skirtas pirmiausia kosmetikai, o kita vertus - ne kartą esu sakiusi, kad man tai pirmiausia asmeninis dienoraštis ir apsiriboti tik grožio temomis jau senai nebenoriu. 

Paveiksliukas iš ČIA

Todėl šiandien nusprendžiau imti ir parašyti vaikiška tema, su nevaikiška problema. Nesenai per žinias teko pamatyti reportažą apie tai, kad jau dvimečiai vaikučiai ateina su sugedusiais ir/ ar karieso paveiktais dantukais! Kažkas baisaus - dvimetis dar mažas vaikutis (maniškis bus dvimetis kovą) ir kai dantukus reikia taisyti tokiems mažiems vaikučiams yra kažkas sunkiai suvokiamo man. O kadangi pati turiu šiek tiek problematiškus dantukus ir žinau, kiek problemų, nemalonumų ir kompleksų dantys gali teikti, siekiu, kad mano mažiukas įgytų įprotį valytis dantukus, išmoktų teisingai valyti bei išvengtų tų problemų, su kuriomis teko susidurti man.


1. Pirmiausia noriu pradėti nuo to, kad dantukus reikia pradėti valyti nuo pačio pirmojo dantuko. Maniškiui pirmasis pasodė 5 su trupučiu mėnesio. Dažniausiai pirmasis dantukas pasirodo apie 6 mėnesį, tačiau labai priklauso nuo kiekvieno vaikučio - būna vaikučių, kurie gimsta su dantukais, prasikala pirmą ar antrą mėnesį, kietiems, gerokai vėliau - aštuntą, dešimtą... 

2. Pirmąjam dantukui tikrai nebūtina naudoti pastos, mes ją pradėjome naudoti nuo 4-ojo ar 6-ojo (tiksliai nepamenu) dantuko. 

3. Iki 3 metų rekomenduojama rinktis pastą be flouro. Ieškojau informacijos kodėl, nes juk flouras stiprina dantukus, tačiau jo nuryti negalima, o tokie mažučiai, dar nemoka išspjauti lauk, todėl labai svarbu pirmąsias pastas pirkti be flouro, kol vaikas išmoks išspjauti pastos likučius lauk. Tik išmokus išspjauti ir išskalauti burnytę galima keliauti prie pastų su flouru.

4. Nuo pirmojo dantuko valykite dantukus ryte ir vakare, apskritai, dantų valymą reiktų įvesti kaip jokiomis aplinkybės nekeičiamą rutiną.

5. Kol vaikas nesugeba pats nulaikyti šepetėlio, dantukus reiktų valyti, paskui galima duoti šepetėliu plautis pačiam. Tačiau dar ilgą laiką vaikas nesugeba taisyklingai išsivalyti dantukų, todėl būtina jam/ jai padėti. Aš darau įvairiai - ir valau tuo pačiu šepetėliu ir užsidedu šepetėlį-pirštą bei pervalau visus dantukus (apie šepetėlius vėliau). 

6. Sulaukus 1,5 metų dantukus pradėjome valyti kartu. Ttikiu, kad galima ir anksčiau, tiesiog aš pati nesusiprotėjau, kad geriausias pavyzdys vaikui - matyti, kaip mama valosi dantis ir bandyti iš karto atkartoti judesius, bandyti išspjauti lauk ir kartu mėginti išskalauti burnytę vandenuku. Dabar bendras dantų valykas yra pats geriausias rytinis ir vakarinis ritualas - ir aš pastebiu, kaip kiekvienu kartu vaiko įgūdžiai tobulėja, o ir pačiam mažyliui labai smagu valytis dantukus. Tiesą sakant į vonią pasiimti šepetėlio lekia kelis kartus dienos metu ir vis tempiasi mane 'dantukų valymo metui'. 

7. Dantų pastos naudoju nedaug, maždaug pusę suaugusiems skirtos porcijos. Taip vienu kartu vaikas nuryja mažiau dantų pastos.

8. Kiekvieną kartą reiktų labai atidžiai apžiūrėti dantukus ir atsiradus dėmelėms, patamsėjimams, kreiptis į stomatologą.

9. Apskritai išdygus dantukams reiktų pasitikrinti pas stomatologą. Aš norėjau eiti sukakus metams, bet maniškis sunkiai rodo burnytę ir man, tai kol kas bandome susitarti, tad tikiuosi iki trečiojo gimtadienio pavyks pasirodyti profilaktiniam patikrinimui.

10. Pakalbėkim apie dantų šepetėlius? Pirmiesiems dantukams reiktų rinktis smulkesnius, mažais, trumpesniais šereliais šepetėlius, kurie nepažeistų jautrių dantenų, tačiau jais būtų patogu ir lengva valytis.

Taip, taip, mėlynojo šepetėlio šereliai baisūs, tačiau jis nenaudojamas jau kuris laikas ir iš kart po nuotraukos buvo išmestas lauk.

Savaime suprantama, kad kokį dantų šepetėlį pasirinkti, priklauso nuo jūsų ir jūsų vaikučių poreikių, tačiau egzistuoja tam tikros gairės:


- Silikoninis šepetėlis - pirštas (gamintojo/ kompanijos nepamenu. Kaina apie 2,00 EUR) skirtas naudoti nuo pačio pirmojo dantuko iki maždaug krūminių dantukų išdygimo. Toks šepetėlis man buvo nepaprastai patogus pačioje pradžioje, kai valymas dar buvo neįprastas ir keistas mažyliui. Šepetėliu labai lengva naudotis, jis patogus kai vaikas nenori išsižioti ar leisti valyti dantukų. Tiesą sakant, su tokiu dar prieš pusmetį valydavau dantukus antrą kartą, kai matydavau, kad mažiukas kažkaip neteisingai išsivalė, nevalė krūminių arba tik pagriauždavo šepetėlį. Tiesa, su šituo šepetėliu vaikas tikrai ne kartą įkando į pirštą, ne kartą liejosi mamos kraujas, tačiau šepetėlis labai vertas dėmesio pirmiems dantukams;


- JORDAN vaikiškas šepetėtėlis (skirtas 0-2 metų) (kaina 2,29 EUR) tinkamas pradėti naudoti tada, kai išdygsta pirmasis krūminis dantukas ir vaikas ima šepetėlį į rankas ir pradeda juo valytis dantukus. Šitie iš Jordan man patinka: vaikutis labai patogiai šepetėlį laiko rankose, šereliai nėra ilgi, galvutė maža - pats tas nedidelei burnytei, o dar labai patogu, kad rankena turi minkštumo, tad dygstant dantukams pasitarnauja kaip kramtukas;


- HUMBLE BRUSH vaikiškas šepetėlis (kaina 2,89 EUR) amžius nenurodytas, bet pirkau jį todėl, kad mano mažylis vis stengdavosi nugriebti mano dantų šepetėlį. Pagalvojau, kad gal jis jau nori (tuo metu buvo nepilnai 1,5 m.) valytis su normaliais šepetėliais? Tačiau nelabai šitas man pasiteisino, kiek per didelis ir tikriausiai skirtas jau didesniems vaikučiams, o kol kas vėl nusipirkau Jordan dantų šepetėlį tolimesniems valymams.


Na, o kalbant apie dantų pastą - jau minėjau, kad mano vaikas, nors ir vaizduoja, neva spjauna lauk, kaip mama, tačiau visiškai nieko neišspjauna, o viską nuryja. Dėl tos priežasties vis perku šitą Weleda vaikišką dantų gelį, skirtą pirniniams dantukams (kaina 5,47 EUR).

Ką žada gamintojas: Bendradarbiaujant su odontologais šis gelis specialiai sukurtas vaikų dantų apsaugai ir natūralios burnos mikrofloros pusiausvyros palaikymui.
Silicio gelis švelniai valo augančius dantukus ir, reguliariai naudojant, padeda išvengti apnašų. Medetkų ekstraktas padeda išsaugoti sveikas dantenas. 
WELEDA vaikiško gelio pieniniams dantims sudėtyje nėra medžiagų, kurios galėtų pakenkti, jei vaikas nurytų gelio. Natūralūs eteriniai aliejai suteikia malonų skonį. Daugelis tėvų yra pastebėję, kad jų vaikams labai patinka valytis dantukus šiuo geliu! Tinka jau nuo pirmojo dantuko!
Sudėtis be sintetinių kvapų, dažų ir konservantų, be naftos produktų. 
Naudojimas: Žirnio dydžio dantų gelio kiekį išspauskite ant dantų šepetėlio. Valyti dantukus ir dantenas nedideliais sukamaisiais judesiais.

Sudėtis: Glycerin, Aqua, Silica, Algin, Calendula Officinalis Flower Extract, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Esculin, Flavor (Aroma)*. Limonene*.
*iš natūralių eterinių aliejų

Šitą pastą aš perku Eurovaistinėje. Beje šiuo metu, pirkdami Eurovaistinėje, bet kurį Weleda produktą vaikams, gelį gausite nemokamai. 

Kalbant apie pastą - ji visiškai saugi nuryti, todėl be baimės mokomės valyti dantukus. Kol kas nesu radusi jokios kitos pastos be flouro, kurią būtų saugu nuryti. Esu nupirkusi Vademecum kūdikiams, tačiau kadangi sudėtyje yra flouro, kol kas padėjau į šalį ir naudoja tik šią.

Gal jūs atradote kažkokią saugią dantų pastą mažiausiems? Kaip valote dantukus? Su kokiomis problemomis susiduriate? Galbūt atradote būdų, kaip dantukų valymą paversti linksmu ir laukiamu metu? Pasidalinkite. 




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai